RENE BAKKER

About

Hi I am Rene. I can be a lot of things but most of all I like to be an inventor of things. Doesn't have to be my idea, could be yours too. I don't mind, an idea is just a seed anyway. But say this idea becomes a prototyping project.. that's the part I really like.

So if you want to disclose me that perfect idea.. or in need of some radical engineering.. contact me.

LINE OF WORK:

3D design & (CNC) fabrication of machinery, instruments, constructions, installations, custom objects, lighting and other (fine)mechanics. Classic creative gut-feeling design, thoroughly engineered where necessary.

CONTACT:

Rene Bakker
Dahliastraat 8
2282 PZ
Rijswijk
Netherlands

mail (at) renebakker (dot) com

dutch bio:

René Bakker (1979) is zelfstandig ontwerper en constructeur. Hij benadert zijn werk met geduld, onderzoek, en een brede visie. Hij groeit op tussen de techniek en na bijbaantjes in de jacht- en machinebouw gaat hij werktuigbouwkunde (1998) studeren. Na zijn studie werkt hij bij TNO en Heineken. Een jaar later heeft hij zin in iets totaal anders. Hij gaat aan de slag als technicus bij de Veenfabriek (2004). Dit ensemble van kunstenaars en theatermakers is een volledig nieuwe omgeving en leerschool. Hij krijgt alle vrijheid om decors en installaties te bouwen voor nieuwe theatervoorstellingen. Hij is onderdeel van het collectief en dat geeft hem veel voldoening en nieuwe inzichten. Gedurende 4 jaar werkt hij aan een reeks bijzondere projecten, met als hoogtepunt, het Sirene-orkest. Hiervoor ontwikkelt en bouwt hij een groep nieuwe muziekinstrumenten op basis van historisch onderzoek.
In 2008 beseft René dat hij zijn stiel heeft gevonden als intermediair tussen techniek en kunst. Hij richt zijn eigen bedrijf op: Creative Engineering, voor ontwikkeling en bouw in de creatieve sector. Vanuit zijn eigen studio en werkplaats werkt hij nauw samen met internationale opdrachtgevers. Zijn kracht is de vertaalslag van een concept naar een technisch ontwerp in nauw overleg. Inmiddels heeft hij al een flink aantal uiteenlopende projecten voltooid. Bijvoorbeeld de Wex Machine in 2009; een fysieke website voor de W139. En in 2010 start hij een samenwerking met collectief The User in Montréal. Samen ontwikkelen ze Portrait Landscape Machine; een gigantische 3d printer die objecten print uit 100% zand. En in 2011 tekent hij voor de herbouw van Ideofoon 1 van Dick Raaijmakers. In 2012 breidt René zijn werkveld uit; hij gaat proefopstellingen ontwikkelen en bouwen voor onderzoekstrajecten binnen de TU in Delft.